Flapboek

Een leuke manier om aan boekpromotie te doen is het maken van een flapboek. Wil je weten hoe? Lees snel verder.

Een aantal jaar geleden kwam de lapbook overgewaaid vanuit Amerika. Letterlijk vertaald is een lapbook een schootboek omdat het mooi in de schoot van een kind past.

In de tijd dat een lapbook populair was, had ik kleuters dus helaas ging dit aan mij voorbij. Toen ik bovenbouw klassen kreeg wilde ik graag een lapbook maken maar HOE?

Een paar maanden geleden heb ik een stappenplan gemaakt en samen met de kinderen zijn we begonnen aan de eerste stap: het lezen van een boek.
Toen de boeken uit waren, kregen alle kinderen een groot vel en dit moest gevouwen worden (vouwen zijn mijn kinderen verleerd denk ik… de juf moest bijna alle flapboeken vouwen 🤨🧐).

Vanaf toen heb ik de kinderen helemaal vrij gelaten. Ze hadden een voorbereidingsformulier. Op dit formulier stond precies wat er in een flapboek moest zitten, ieder kind mocht zelf creatief aan de slag met de informatie. Flapjes gevouwen (via YouTube), getekend, geschreven en nog veel meer.
Het boek hielden de kinderen erbij want soms moesten we wat dingen opgezocht worden. Ook Google werd geraadpleegd, zo moesten de kinderen opzoeken welke boeken er nog meer geschreven werden door de schrijver.

Het was leuk om te zien dat ieder kind zijn eigen draai had gegeven aan zijn of haar flapboek.

Je vraagt je misschien af… het heet toch een lapbook, waarom noem je het dan een flapboek? Ik eerste instantie noemde ik het een lapbook maar een kind uit de klas zei het volgende: ‘juf, we verwerken allemaal flapjes in ons lapbook, waarom noemen we het geen flapboek?’ Sindsdien heet een lapbook bij ons een flapboek.

Benieuwd naar het voorbereidingsformulier? Download het formulier hier



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *