De gepeste appel..

De gepeste appel….

Pesten is op de basisschool een terugkerend onderwerp. Ongeveer 2 a 3 kinderen per klas worden regelmatig gepest. De gevolgen van pesten kunnen ernstig zijn, de hoogste tijd om pesten op de basisschool te stoppen!

Ik las een bericht van de Britse lerares Rosie Dutton. Deze lerares heeft kinderen dmv. appels uitgelegd wat voor impact pesten heeft. Voor vandaag stond er een sociaal-emotionele les op het programma dus probeerde ik het uit.

Alle kinderen zaten in de kring en keken erg vreemd toen er 2 appels tevoorschijn kwamen. Ik vertelde de kinderen dat ik een hekel had aan de ene appel en dat ze allemaal iets onaardigs mochten zeggen tegen de appel. De appel was niet sappig genoeg, zag er niet smakelijk uit, had een te kort of juist te lang steeltje, de kleur was niet goed etc. Ik kreeg bijna medelijden met de appel. ?

Toen ging de andere appel de kring rond. Tegen deze appel zeiden de kinderen allemaal lieve/aardige woorden.
We vergeleken de appels en besloten dat ze er echt bijna hetzelfde uitzagen. Aan de buitenkant zagen we weinig verschil.

Op mijn vraag ‘hoe voelen de appels zich van binnen?’ kwamen vele antwoorden. De ene appel voelde zich blij en de andere voelde zich rot van binnen. Maar dit zagen we niet aan de buitenkant.
Wanneer kinderen gepest worden voelen ze zich verschrikkelijk van binnen maar aan de buitenkant zien we dit niet altijd.
We sneden de appel (waaraan we hekel hadden) open en zagen de impact van al onze onaardige woorden.
De kinderen waren sprakeloos…..

Op de vraag wie zich ook wel eens zo gevoeld heeft, gingen 26 vingers omhoog…..

We kunnen kinderen leren dat het niet oké is om onaardige dingen tegen elkaar te zeggen en hoe pesten je laat voelen. We kunnen kinderen leren om voor elkaar op te komen en iedere vorm van pesten te stoppen.
Laten we zorgen voor een lieve, zorgzame generatie kinderen.
Een tong heeft geen botten, toch is hij sterk genoeg om een hart te breken. Ben dus voorzichtig met je woorden. ⭐️

Na de les legde ik uit dat ik de “rotte” appel meerdere keren had laten vallen vandaar de rotte binnenkant. ?

Ik kreeg via mijn Facebookpagina de vraag hoe de appel rot wordt aan de binnenkant. Ongeveer 10 a 15 minuten rol je de appel over de tafel. Langer kan altijd, zorg er wel voor dat de buitenkant geen beurse plekken krijgt.

Ben je op zoek naar meer activiteiten voor de gouden weken?
Klik dan eens op de links hieronder
Gouden weken – Ormie de pig
Gouden weken – The marshmallow challengeGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *