Vaderdag ideeën

Ieder jaar rond maart/april begin ik websites of Pinterest af te struinen naar leuke Vaderdag ideeën. Ik kom veel leuke ideeën tegen en zie dan soms door de bomen het bos niet meer. Sommige ideeën zijn erg leuk voor de onderbouw of juist voor de bovenbouw.

Hieronder heb ik verschillende Vaderdag ideeën gebundeld. Ze zijn gesorteerd op onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

Onderbouw

Bierdopjes
Geef alle kinderen een stukje klei en een aantal bierdopjes. Ik vind het dan erg leuk om te zien wat voor kunstwerk de kinderen hiermee gaan maken. Bij de ene zitten de bierdopjes onderop en bij de ander zitten er helemaal geen bierdopjes op. De creativiteit van de kinderen gaat bij deze opdracht helemaal los.

Vaderdag ideeën

Papa-rassen
De kinderen krijgen een A4-tje waarop ze hun papa tekenen. Als leerkracht schrijf je er daarna iets leuks op, of je typt een tekst en print het A4-tje uit en laat de kinderen er daarna een tekening op maken.

Handjes
Het volgende idee kan je zowel bij de kleuters als bij de middenbouw gebruiken.
Laat de kinderen hun handen verven met verschillende kleuren. Ik heb alle kinderen de onderstaande kleuren laten gebruiken omdat ik anders bang was dat het idee niet over zou komen. Eigenlijk vind ik dat zonde van de creativiteit van kinderen. Helaas vind ik dit een idee waar je zelf als leerkracht nog veel aan moet doen.

Middenbouw

Goodie bag
Dit idee kan je zowel bij de midden als bij de bovenbouw gebruiken. Geef de kinderen een bruine zak en laat deze versieren. Daarna mogen de kinderen zelf kiezen wat ze in de goodie bag doen. Foto’s, en snoepje die hun vader altijd eet, gereedschap, een bierviltje etc. Dit wordt dan een cadeau dat ze helemaal zelf samen gesteld hebben.

Ik hout van jou
Ook bij dit idee is de creativiteit van de kinderen belangrijk. Dit idee zou je ook iets kunnen vereenvoudigen zodat dit ook uit te voeren is in de onderbouw. Geef de kinderen een houten blok en laat de kinderen deze versieren. Laat de kinderen erop schrijven ‘ik hout van jou’. Ik vond het bij deze opdracht wel belangrijk om even een lesje spelling eraan vooraf te plannen. Dan kunnen de kinderen thuis ook uitleggen waarom er hout staat.

Stropdas
Alle kinderen kregen een voor geknipte stropdas. Dan hun handje erboven voor het hoofdje en versieren maar. Wij hebben de stropdassen toen ook gelamineerd.

Bovenbouw

Zwart-wit foto
In de bovenbouw is nog wel eens lastig iets te verzinnen voor Vaderdag, veel leuke ideeën zijn al uitgeprobeerd in eerdere jaren. Ik gaf de kinderen een fototoestel (HA-HA tegenwoordig geef ik mijn telefoon om foto’s te maken) de kinderen gingen hier zelf mee aan de slag. Er waren kinderen die zoals hieronder verschillende letters uitgeknipt hadden en hiermee op de foto zijn gegaan. Er waren ook kinderen die de naam van hun vader uitgeknipt hadden of er waren kinderen die verkleed gingen als hun vader. Heel leuk om te zien dat ieder kind iets maakt wat hij hem/haar past.

Vaderdag ideeën

Sokken
Bij de Zeeman kochten wij 16 paar witte sokken en de kinderen mochten er zelf mee doen wat ze wilde. Sommige kinderen maakte er sokpoppen van, of ideeën van de onderstaande foto’s zijn gebruikt. De tweede foto is een kleuterwerkje.

Vaderdag ideeën

Vaderdag ideeën

Een foto in hout
De kinderen plakken ijslollystokjes aan elkaar, ze verven er een poppetje op en zetten deze in een houten houder. Dan schrijven ze een lief briefje en de leerkracht maakt een foto. Zo heb je binnen een dag een leuk Vaderdagcadeau.

Vind je het leuk om nog meer crea ideeën op te doen?
Klik dan op deze link! Knutselen2 gedachten over “Vaderdag ideeën”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *