Race lezen

************************************************************************************************************************************************************************


Race lezen? Lees de uitleg en beginnen maar!
Zowel thuis als op de school een leuke werkvorm om de leessnelheid te verhogen.

Wat is het doel van race lezen?
Het doel van race lezen is het automatiseren van woordbeelden en het verhogen van de leessnelheid.

Waarom race lezen?
Veel toetsen m.b.t. het lezen zijn gericht op tempo. Alle toetsen van Veilig Leren Lezen bestaan uit het lezen van zoveel mogelijk woorden in 1 minuut. Ook leestoetsen als AVI en DMT draaien om tempo-lezen. Het gaat erom hoeveel woorden of zinnen de kinderen goed kunnen lezen binnen een bepaalde tijd.
Om het tempo lezen te oefenen zijn er veel leuke oefeningen te vinden.
Één daarvan is het racelezen!

Hoe werk je met deze race leesbladen?
De kinderen lezen hetzelfde blad 3 keer. Ze krijgen elke keer 1 minuut de tijd om zoveel mogelijk woorden te lezen. De eerste keer zetten de kinderen dan met een gekleurd potlood of een stift een streep onder het laatste woord dat ze gelezen hebben. De tweede keer proberen ze in die ene minuut nog meer woorden te lezen. De kinderen beginnen weer helemaal bij het begin en kijken nu of ze verder kunnen komen dan de gekleurde streep. De tweede keer zetten ze een streep met een andere kleur. De derde keer proberen ze nog meer woorden te lezen en zetten ze een streep met weer een andere kleur. Tussendoor of achteraf kunnen ze het aantal woorden tellen dat ze hebben gelezen.

Lukt het de kinderen om de laatste keer meer woorden te lezen dan in het begin?
De ervaring is van wel. Dit komt omdat ze dezelfde woorden steeds weer opnieuw lezen. De woorden die ze in het begin moeilijk vonden, vinden ze later makkelijker omdat ze weten wat er staat. Zo vormen de kinderen een woordbeeld in hun hoofd van dat woord, wat later (bij herhaald lezen) geautomatiseerd kan worden. De woorden worden zo steeds vlotter gelezen.

Ze lezen dezelfde woorden dus 3 keer. Je zou zeggen dat ze dit dan saai vinden, maar doordat je ze uitdaagt om daarna meer woorden te lezen zijn de kinderen elke keer toch weer gemotiveerd om deze woorden te lezen. Zelf gebruik ik 3 race lees bladen een aantal weken in de klas. Wij oefenen dit twee keer in de week.

Schema
Week 1: de kinderen ontvangen van mij een setje race leesbladen. Deze week race lezen we twee keer
Week 2: de kinderen verder met het setje race leesbladen die ze al in hun lade hebben, ook deze week lezen we twee keer op tempo.
Week 3: de laatste keer dat we met het setje race leesbladen lezen. Ook deze week lezen we twee keer in de week op tempo en daarna gaat het setje mee naar huis.

Thuiswerken
Tijdens het thuiswerken zijn we het race lezen blijven doen. De kinderen kregen van mij een setje race leesbladen mee naar huis (dit waren er ongeveer 6). Het was de bedoeling dat de kinderen gingen race lezen tegen hun ouders, 1 blad per 2 dagen. Er zat een extra forumlier bij zodat de scores bijgehouden konden worden. Dit formulier kan je hieronder downloaden.

Er zijn verschillende documenten, E4, E5 en E6 zijn te downloaden
Wil je het hele pakket Race-lezen bestellen? Kijk dan eens in de webshop. Je krijgt dan een hele bundel leesbladen die je het hele schooljaar kan gebruiken.

Race lezen groep 4

Race-lezen groep 5

Race-lezen groep 6

Scoreblad Race lezen

4 thoughts on “Race lezen

  1. Hoi Juf Dominique,

    Ik zocht de regestratie blad voor race lezen dat je meegaf naar huis maar die staat niet op de website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *