Rekencircuit groep 5 en 6

Ben je op zoek naar iets anders dan een gewone rekenles? Een rekencircuit is de oplossing. Het rekencircuit dat ik hieronder uitgewerkt heb, is voor groep 5 maar kan je ook gebruiken voor groep 6.

Voor het vak rekenen maken wij gebruik van de methode ‘Pluspunt versie 3’. Zoals in de meeste methodes zit in deze methode ook een herhalingsles. De doelen uit deze les zijn perfect voor een rekencircuit.

Doel van de les:
Het doel van deze les:
– koppelen van de analoge aan de digitale klok
– automatiseren keer en deelsommen
– oppervlakte in plattegronden berekenen

Wat heb je nodig?
– A4 ruitjes
– dobbelstenen
– ‘malle getallen delen’ rekenspel
– ‘malle getallen vermenigvuldigen’ rekenspel
– ‘breukendomino’ rekenspel

Organisatie:
De kinderen worden verdeeld in 5 groepjes (afhankelijk van het aantal kinderen en de onderdelen). Ieder groepje start op de aangegeven plek. per onderdeel krijgen de groepjes 6 minuten. Om deze reden kies ik er bij groep 5 voor om 2 keer hetzelfde spel in te zetten, dit is het spel met het hoofddoel van de les. Er zullen misschien kinderen zijn die eerst 2 minuten nodig hebben om het spel goed te begrijpen en dan oefenen ze nog maar 4 minuten. Als je het spel nog een keer terug laat komen in het circuit weet je zeker dat de kinderen de eerste 2 minuten niet nodig hebben.

De onderdelen:
Onderdeel 1& 4: klokkendomino
Het is de bedoeling dat de kinderen de analoge aan de digitale klok vastleggen, zo ontstaat er een domino.
Onderdeel 2: malle getallen delen
In tweetallen laten de kinderen kaartjes aan elkaar zien met een deelsom erop. Het ene kind laat het kaartje zien en het andere kind rekent de som uit. Daarna kunnen ze door het antwoordenkaartjes kijken of het antwoord goed is.
Bij bol.com is dit spel nu in de aanbieding: malle getallen delen
Onderdeel 3: malle getallen vermenigvuldigen
In tweetallen laten de kinderen kaartjes aan elkaar zien met een deelsom erop. Het ene kind laat het kaartje zien en het andere kind rekent de som uit. Daarna kunnen ze door het antwoordenkaartjes kijken of het antwoord goed is.
Bij bol.com is dit spel nu in de aanbieding: malle getallen vermenigvuldigen

rekencircuit groep 5 en 6


Onderdeel 5: maak je eigen plattegrond
Het is de bedoeling dat de kinderen twee dobbelstenen gooien (bijvoorbeeld 2 en 4), dan maken de kinderen de keersom 2 x 4. Deze keersom tekenen ze dan op het blad (2 vakjes omlaag en 4 vakjes opzij), dan schrijven ze de keersom eronder. Dan keren ze de som om en tekenen ze dit op het ruitjespapier (4×2 dus 4 vakjes omlaag en 2 opzij).

rekencircuit groep 5 en 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *