Spoon Game

Breuken oefenen op een leuke manier? Dan is de ‘Spoon Game’ iets voor jou!

In groep 5 worden de breuken voor het eerst aangeboden, de jaren daarna worden de opgaven moeilijker en ervaren de kinderen sommen over breuken (soms) als saai.
Met dit spel maak je het oefenen van breuken weer leuk.
Hieronder vind je de uitleg van het spel

Wat heb je nodig?

– plastic lepels
– breuken kaartjes (hieronder te downloaden)
– wit vel

Dit spel is te spelen met 3-6 spelers (je hebt altijd 1 lepel minder dan het aantal spelers)

Doel van het spel: Zo snel mogelijk de vier kaartjes bij elkaar horen bemachtigen. Oefenen met gelijknamige breuken in een spelvorm.

Uitleg van het spel
Spoon Game

Stap 1: Leg alle lepels in het midden van de tafel, naast elkaar
Stap 2: Schud de kaartjes en speler 1 deelt de kaartjes uit. Iedere speler krijgt 4 kaartjes. De spelers mogen de kaartjes zelf bekijken maar aan niemand anders laten zien. De overige kaartjes liggen (ondersteboven) op een stapel bij speler 1
Begin van het spel
Stap 3: Speler 1 pakt een kaart van de stapel, zodat speler 1 nu 5 kaarten in zijn handen heeft. Dan kiest speler 1 welke kaart hij/zij weg wilt geven en geeft deze ondersteboven aan de persoon (speler 2) links van hem/haar.
Stap 4: Speler 2 doet hetzelfde en geeft de kaart waar hij/zij niks aan heeft aan de speler links van hem/haar. Dit doen alle spelers totdat de kaart de hele cirkel rond is. De laatste speler legt de kaart die hij/zij niet wil op de afvalstapel. Die kaarten zijn voor deze ronde uit het spel.
Stap 5: Zodra iemand 4 breukenkaarten heeft die alle 4 gelijkwaardig zijn, dan pakt hij/zij zo snel mogelijk een lepel. Dan pakken ook de overige spelers zo snel mogelijk een lepel (ook als ze nog niet 4 gelijkwaardige kaarten hebben). De speler die geen lepel heeft kunnen bemachtigen, heeft de eerste letter in het woord S-P-O-O-N. De eerste letter schrijf je op.
Stap 6: Dan begint de volgende ronde. De afvalstapel wordt weer neergelegd bij speler 1 en het spel begint weer opnieuw. Iemand die alle letters heeft bemachtigd, is uit en doet niet meer mee.

De kinderen vinden dit spel heel erg leuk om te spelen. Aangezien er een wedstrijdelement in zit, zorgt dit ervoor dat kinderen willen winnen. Natuurlijk is dat niet het doel van het spel, de kinderen oefenen op een leuke manier met breuken.

Hier kan je het spel downloaden

Voor nog meer leuke rekenspellen, klik op de links hieronder
Memo-drie
BreukenkwartetGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *