Nederland in de atlas

De zaakvakken zijn uitermate geschikt om aan te bieden los van de methode. Aardrijkskunde geven aan de hand van de doelen in groep 5. Wil je weten hoe? Dat lees je in dit artikel.

Allereerst is het belangrijk om het doel van de les te behalen dus bekijk het doel van de les en laat dan de methode verder los, natuurlijk kan je leuke ideeën uit de methode wel gebruiken. Vul zelf de aardrijkskunde lessen voor groep 5 in.

Het doel van deze les: De kinderen maken kennis met de atlas en werken met de legenda.

Wat heb je nodig?
Atlas in groep 5

In de vorige les hebben de kinderen al kennis gemaakt met de junior bos atlas dus in deze les gaan we een stapje verder. De kinderen gaan door middel van de legenda in de atlas een provincie ‘inkleuren’. In de atlas hebben alle provincies een eigen pagina.

Op deze pagina zijn duidelijk de grote steden, de minder grote steden, de wateren, vliegvelden, treinsporen, wegen en bijzondere plekken te zien. Dit gaan de kinderen ook invullen in de lege provincie, uiteindelijk krijg je zo een mooie kaart van Nederland.

Zelf heb ik groepjes gemaakt van 2, wij hebben 24 kinderen in de klas dus dat komt mooi uit. De klas overlegt met elkaar wie welke provincie krijgt en de kinderen halen bij mij hun lege provincie op. Iedereen gaat aan de slag en aan het einde van de middag hebben we het eind resultaat met elkaar besproken.

Hier vind je een lege kaart van Nederland, uiteraard kan je er ook genoeg van google afhalen.
Lege kaart

Aardrijkskunde groep 5


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *