Drama kaartjes (kerstversie)

Een drama les of een gouden weken activiteit? Deze drama kaartjes kan je gebruiken voor leuke lessen in de klas tijdens de kerstperiode.

Drama:
Bij drama gaan leerlingen thema’s uitbeelden en (na-)spelen, zoals onderwerpen uit het dagelijkse leven, vrienden, actualiteiten, verhalen en gedichten, natuur en seizoenen. Hierdoor leren leerlingen zich beter te uiten en te presenteren. Daarnaast leren de kinderen zich te presenteren voor een groep en er valt een stukje schaamte weg.

Waarom drama in de klas?
Drama is een kunstzinnig vak waarbij een beroep wordt gedaan op de ontwikkeling van de taalvaardigheid. Dramalessen kunnen deze vaardigheid ondersteunen en vergroten. Kinderen leren, naast het verrijken van hun woordenschat, op een creatieve manier met taal om te gaan. Kinderen uit groep 7-8 zijn zich sterk bewust van het ‘doen alsof’. Ze zijn zich ook steeds meer bewust van het feit dat presenteren een belangrijk onderdeel is van de dramalessen. Deze groep kinderen zitten midden in hun ontwikkeling tot jong volwassenen en de plaats in de groep is voor deze kinderen heel belangrijk. Kinderen zijn, over het algemeen, onzeker over zichzelf, hun lijf en hun ideeën en zijn erg zoekende. Het is daarom belangrijk dat de leerkracht een veilige omgeving creëert waarin kinderen zich kunnen uiten. Ze spelen graag voor publiek. (Bron:Tule,SLO)

Hoe gebruik je deze drama kaartjes in de klas?
Met deze kaartjes kan je de kinderen laten uitbeelden of laten omschrijven. Verdeel de groep kinderen in twee kleinere groepen. Daarna komt 1 kind uit groepje omschrijven of uitbeelden (dit kiest de leerkracht van tevoren).
Ronde 1: uitbeelden of omschrijven plaats
Ronde 2: uitbeelden of omschrijven handeling
Ronde 3: uitbeelden of omschrijven personen
Ronde 4: uitbeelden of omschrijven voorwerpen
Na een aantal weken deze vorm gespeeld te hebben kan je de kinderen ook dingen alleen uit laten beelden. Het is goed om alleen voor de klas te staan en daarnaast oefenen ze voor een musical of opvoering.
Lichtgroen: plaatsen
Donkergroen: handelingen
Lichtblauw: personen
Donkergroen: voorwerpen
Klik hier om de kaartjes te downloaden

Wil je ook drama kaartjes gebruiken buiten de kerstperiode, klik dan op de link hieronder
Drama kaartjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *