Propjesdictee

Dictee saai? Helemaal niet! Doe gewoon het propjesdictee.

Wat heb je nodig?
– invulblad propjesdictee hier te downloaden
– voor ieder kind een stuk papier

Hoe?
Deze les oefenen we de woorden met de ‘stomme e’, maar natuurlijk zijn alle spellingregels mogelijk. De kinderen verzinnen allemaal 1 woord met de ‘stomme e’ en deze schrijven ze op een stuk papier dat ze van mij gekregen hebben. Dan controleer ik alle woorden, ze moeten namelijk wel goed geschreven zijn. Als ik alle woorden gecontroleerd heb, gaan we aan de slag. De kinderen mogen hun stuk papier verfrommelen tot een propje en als iedereen dit gedaan heeft dan gaan we gooien. Ik tel af 3,2,1 en dan gooien alle kinderen hun propje door de klas. Als ze gegooid hebben, gaan ze meteen op zoek naar een ander propje. Ze openen hun propje en schrijven het woord op hun blad. Zo gaan we een paar keer door totdat de kinderen 15 woorden geoefend hebben.
Je kan er ook voor kiezen om zelf de woorden op stukken papier te schrijven, dan weet je zeker dat de kinderen de woorden oefenen die jij wilt dat ze oefenen.

In de praktijk
De kinderen komen binnen en zien op het bord staan dat ze een dictee hebben. Aan de geluiden te horen hebben ze hier helemaal geen zin in. Als de kinderen gaan zitten vertel ik ze dat we dit keer het dictee iets anders gaat. Ze krijgen een stuk papier en mogen een woord verzinnen met de ‘stomme e’. Als alle kinderen dit gedaan hebben, mogen ze hun papier verfrommelen. De kinderen kijken mij erg gek aan en snappen er helemaal niets van. Dan leg ik uit dat we alle propjes door de klas gaan gooien en dat dit het dictee is. Ze worden meteen erg enthousiast en hebben heel erg veel zin in het dictee. De kinderen gooien de propjes door de klas en schrijven de woorden op hun blad. Soms hebben ze hetzelfde woord twee keer, dat is niet erg. Dan schrijven ze het woord nogmaals op.
Als ik zeg dat het de laatste keer is, zijn de kinderen zelfs een beetje teleurgesteld. Wie had dat gedacht?

Propjesdictee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *