Wie is de ‘Piet’?

Wie is de Piet?
Hét spel dat je speelt met je collega’s.

Overal zie je de leukste sinterklaasactiviteiten voor in de klas. Dit spel speel je niet in de klas maar in een team van collega’s!

Wie is de Piet? is geïnspireerd op het spel Wie is de Mol?. Er is 1 collega die de opdrachten saboteert en de anderen proberen er achter te komen wie het is.

Al het materiaal in deze bundel is kant en klaar. Met weinig tot geen voorbereiding speel je dit spel 2 weken met je collega’s.
Gewoon op de werkvloer!

Ben je nieuwsgierig geworden? 
Lees dan snel verder. 

Ben je op zoek naar een activiteit voor de teambuilding in je team van collega’s? Dan is deze bundel precies wat je zoekt. Een leuke activiteit voor de november/december maand. ‘Wie is de Piet’ is iets voor iedere basisschool in Nederland.

Teambuilding

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel teams die doen aan teambuilding, dat is natuurlijk niet voor niets. Werknemers zijn essentieel in bedrijven en teambuilding kan worden gebruikt om deze werknemers te inspireren, motiveren en behouden.


Waarom is teambuilding zo belangrijk?
Teambuilding is zo belangrijk omdat je altijd bezig bent met samenwerken, plezier en communicatie.
Teambuilding activiteiten zorgen voor positiviteit, enthousiasme en een hecht team. In een positief en hecht team hebben de werknemers meer werkplezier en zo ontstaan de mooiste situaties. Het onderlinge vertrouwen groeit en er ontstaat een professionele organisatie. Tijdens de teambuilding activiteiten communiceren collega’s verbaal en non-verbaal met elkaar op een informele manier, dit zorgt voor eenheid en verbinding.
Een positief en hecht team zorgt voor succes!

Waarom?
Al een aantal jaar ben ik werkzaam in het onderwijs. Ik merkte dat de sfeer in ons team veranderde en dat collega’s niet meer met plezier naar hun werkplek kwamen. Collega’s hadden vaker onenigheid en duidelijk was dat de communicatie niet optimaal was. Hoe leuk zou het zijn om activiteiten met elkaar te ondernemen, een activiteit waarbij het werk niet centraal staat. Naast het jaarlijkse teamuitje is het belangrijk dat collega’s lol met elkaar hebben op de werkvloer. Het eerste jaar deden we dat tijdens een sinterklaasviering met collega’s maar zonder aanhang. De jaren daarna ben ik verschillende activiteiten meer uit gaan breiden en zo is deze bundel ontstaan. De activiteiten in deze bundel zorgen voor verbinding, enthousiasme en vertrouwen.

Wie is de Piet?
Deze teambuilding activiteit is gebaseerd op het tv-programma ‘Wie is de Mol?’. In dit tv-programma gaat een groep deelnemers samenwerken met elkaar om gezamenlijk zo veel mogelijk geld te verdienen. Één van de deelnemers is echter een bedrieger, de mol. Hij of zij moet er in het geheim voor zorgen dat de opdrachten mislukken door het spel te saboteren. Anders dan in ‘Wie is de Mol?’ wordt dit spel gespeeld door een team collega’s. Binnen dit team van collega’s zal er 1 collega zijn die de activiteiten gaat proberen te saboteren.

De naam ‘Wie is de Piet?’ heeft te maken met mijn rol als leerkracht. De standaard Sinterklaasviering was inmiddels bekend dus wilde we iets nieuws. Zo heb ik mijn inspiratie gehaald uit ‘Wie is de mol?’ en daarnaast de naam iets aangepast. Wil je het spel spelen tijdens de Pasen dan kan je het spel natuurlijk ook ‘Wie is het haasje’ noemen. De
opdrachten zijn wel gericht op Sinterklaas. Wil je het spel tijdens een andere feestdag spelen? Stuur mij dan even een mailtje dan pas ik de opdrachten kosteloos aan.

Het doel van deze activiteit is als eerste teambuilding. Lol met elkaar op de werkvloer…. dat wil toch iedereen!!

Kan je Wie is de Piet? spelen met een groot team? 
Ja, wie is de Piet is te spelen met een groot team, gemiddeld of klein team. Minimaal 4 personen en er zit geen max aan

Moet het team telkens bij elkaar komen voor de opdrachten? 
Nee, dit is niet het geval. Het spel is ontworpen om meerdere dagen te kunnen spelen. Iedere dag verstuurt de organisator 1 opdracht. Het hele team hoeft niet bij elkaar te komen voor de opdrachten. Zelf heb ik mijn collega’s vrij gelaten en in welke opdracht ze wel of niet mee wilden doen. Op sommige dagen zijn collega’s niet aan het werk, dan doen ze niet mee. Met sommige opdrachten zouden ze wel mee kunnen doen vanaf thuis. Maar nogmaals dat hoeft natuurlijk niet. 

Kan dit spel gespeeld worden in een schoolgebouw? 
Ja, dit spel kan gespeeld worden in een schoolgebouw. Daar is het voor ontworpen. 

Hoe lang duurt het spel ongeveer? 
In deze bundel zitten 12 opdrachten. Je zou er voor kunnen kiezen om elke werkdag 1 spel te doen, het ene spel is meer uitgebreid dan het andere spel. Dan kan het spel meer dan 2 weken gespeeld worden. Zelf heb ik gekozen voor een speelduur van 2 weken met 2 werkdagen waarop geen opdracht gegeven werd. Even op adem komen is ook fijn, wat ik merkte was dat collega’s dan weer zin hadden in de volgende opdracht. De opdrachten kosten zo’n 5 a 15 minuten tijd per dag. 

Voorbeeldopdracht: 
Onderstaande opdrachten zitten niet in de bundel.

Zoek met elkaar de envelop die verstopt ligt op het laagste punt van de school. In de envelop zit een kaartje met een woord. Het woord moet voor 17:00 uur gemaild zijn naar de organisator.
Schiet wel op want als de Piet eerder is gaan de punten naar de Piet. 

Er ligt door heel de school (alleen in de gangen, niet in de klassen) chocoladegeld verstopt. Zorg dat jullie alles vinden en stuur het hele bedrag voor 17:00 uur naar de organisator. Doen jullie dit op tijd en klopt het bedrag dan krijgen jullie de punten. Anders gaan de punten naar de Piet. 

Wil je deze bundel bestellen?

Ga dan snel naar de webshop en bestel Wie is de Piet?

Kijk ook eens bij mijn andere sinterklaasactiviteiten!
24 game sinterklaas
Sinterklaasposter10 gedachten over “Wie is de ‘Piet’?”

 • Hallo Dominique,

  We willen heel graag het spel kopen maar zou jij et dan kunnen aanpassen voor Pasen. en het dan spelen met het team.

  Groetjes Angelique

 • Hoi Dominique,
  Komt er een nieuw zoek Wie is de Piet 2023?
  Wij hebben het vorig jaar gespeeld en willen het graag weer spelen, maar dan in een nieuw jasje.

  • Beste Lise,

   Bedankt voor uw bericht via de website van jufdominique.nl.
   Het spel wordt inmiddels ook in andere branches gespeeld, hier is het spel ook op aangepast. Mag ik vragen in welke branche u werkt?

   Het spel is dit jaar gekocht door ziekenhuizen, Belastingdienst en horecazaken.

   Hopelijk heb ik hiermee uw vraag beantwoord.

   Met vriendelijke groet,
   Dominique

  • Beste Gerlien,

   Bedankt voor uw bericht via de website van jufdominique.nl.
   Het spel wordt inmiddels ook in andere branches gespeeld, hier is het spel ook op aangepast. Mag ik vragen in welke branche u werkt?

   Het spel is dit jaar gekocht door ziekenhuizen, Belastingdienst en horecazaken.

   Hopelijk heb ik hiermee uw vraag beantwoord.

   Met vriendelijke groet,
   Dominique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *