Ouders voor de klas…. steeds gekker. Alsof dit het probleem is van alle ouders in Nederland.
Als er geen leerkracht is, geen klassen meer opvangen. Zo zal duidelijk worden hoe groot het probleem echt is.
Hoe erg is het dat de kinderen die net naar school komen niet zeker zijn van goed onderwijs…. om nog maar te zwijgen over de kinderen die nu net geboren zijn.
Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs, zoals beschreven in artikel 23 van de Nederlandse Grondwet.
Zonder leerkrachten geen onderwijs.
Hoe denken jullie hier over?
Hieronder vinden jullie het krantenartikel van het AD van 21 oktober 2019
Hier kan je het terug lezen op AD.nl
Is er geen juf? Dan mag er toch een ouder voor de klas
Basisscholen met een nijpend lerarentekort mogen ouders voor de klas zetten, het aantal lesuren verminderen en een deel van de tijd vullen met online lessen vanuit huis. Minister Slob heeft bij schoolbestuurders benadrukt wetsovertredingen door de vingers te zien als scholen aantonen dat ze écht niet anders kunnen. Er is één uitzondering: 4-jarigen weren accepteert hij niet.
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) stelde schoolbestuurders uit de vijf grote steden recent tijdens een gesprek gerust dat ze niet bij elke overtreding op de vingers worden getikt. De scholen stuurden vorige maand een alarmerende brief, omdat het lerarentekort bovengemiddeld hard toeslaat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere. Gezamenlijk bedachten ze een lijst met noodmaatregelen om de problemen te lijf te gaan. Maar er is één probleem: met die maatregelen overtreden ze de wet.
Twee weken geleden nodigde Slob de schoolbesturen op het ministerie uit voor een gesprek. Hij benadrukte dat de Onderwijsinspectie bij het toezicht rekening houdt met het lerarentekort. Basisscholen kunnen in noodsituaties kiezen voor onbevoegden voor de klas, een vierdaagse schoolweek die langer duurt dan de toegestane zeven weken of het schrappen van bepaalde vakken. ,,Dat betekent niet dat we carte blanche hebben gekregen”, zegt Ewald van Vliet, bestuurder van scholenkoepel Lucas Onderwijs in de regio Den Haag, die bij het gesprek was.
Het ministerie heeft een lijstje gemaakt met voorwaarden waaraan de scholen moeten voldoen. Elke basisschool moet een noodplan maken en kunnen aantonen dat ze niet anders kan dan deze maatregel te nemen. Ook moet ze uitleggen waarom de gekozen noodgreep de beste optie is voor het behoud van de onderwijskwaliteit, toestemming hebben van de medezeggenschapsraad en oudergeleding binnen de school én de overtreding melden bij de Onderwijsinspectie. ,,We passen ons aan aan de huidige werkelijkheid en bekijken de meldingen in hun context”, verklaart Daan Jansen, woordvoerder bij de Onderwijsinspectie. ,,Maar scholen moeten wél kunnen uitleggen wat ze doen en waarom ze dat doen. Zo zorgen we dat ze goed blijven nadenken over de maatregelen.”
Overtreden
Nu al overtreden basisscholen op veel plekken de wet, bijvoorbeeld door onbevoegden voor de klas te zetten. Door het lerarentekort zien ze geen andere keuze, want het alternatief is dat kinderen thuis moeten blijven als de juf of meester er niet is.
Het ministerie van Onderwijs stelt dat de inspectie al langer rekening houdt met de noodmaatregelen die scholen moeten treffen door het lerarentekort. Wel blijft de wet het uitgangspunt. ,,Tijdens het gesprek is afgesproken dat er een concreet plan nodig is op stad(sdeel)niveau, waarin staat wat er nodig is om het onderwijs voor alle leerlingen te waarborgen. De inspectie en het ministerie van OCW ondersteunen de scholen daar bij”, reageert een woordvoerder.