Bolletjes, bolletjes en nog meer bolletjes…

De lente is het seizoen van het planten van zaadjes en bolletjes.

Via mijn facebookpagina kreeg ik een lespakket toegezonden met bloembollen maar de bloembollen zijn natuurlijk ook overal te koop.
Allereerst ben ik begonnen met een les over het planten van bloembollen, deze les kan je vinden onder het kopje kleuters –> voorjaar. Tijdens deze les doe ik voor hoe een bloembol geplant hoort te worden. Reuze interessant vinden de kinderen het.

Met de kinderen ben ik de bloembolletjes gaan planten in bakken in de klas. Dit heb ik gedaan zodat de kinderen de eerste ontwikkelingen van dichtbij mee konden maken, later hebben we de bloembolletjes over gepot naar een stukje aarde op het schoolplein.

Wat heb je nodig?
– bakken (per 4 kinderen had ik 1 grote bak zodat de kinderen hun eigen bloembollen in de gaten konden houden)
– aarde
– schepjes
-bloembollen
– gieter

Opdracht:
Met z’n vieren krijgen de kinderen een bak, een zak aarde (deze gebruiken ze niet helemaal), schepjes en een bakje met bloembolletjes. Dan laat ik de kinderen hun gang gaan. Zelf vind ik het heerlijk om te zien wat er dan gebeurt. De kinderen ontdekken door te doen… ook is goed te zien wie de leiding neemt en wie afwacht en misschien helemaal niets doet.

Als alle kinderen geweest zijn en hun eigen bak een plekje gegeven hebben in de klas, gaan we de les evalueren. Hieronder enkele vragen die ik stel aan de kinderen.
– hoe is de samenwerking gegaan?
– wat was het lastigst tijdens het planten?
– wat denken jullie dat er nu gaat gebeuren met de bolletjes?
– wat zou je anders doen als je weer bolletjes mocht planten?

De komende tijd blijven de bakken in de klas staan en zullen we iedere dag gaan kijken of er al bloemen groeien in de klas. Na een tijdje gaan de bloemen naar buiten want daar groeien ze natuurlijk het best.1 gedachte over “Bolletjes, bolletjes en nog meer bolletjes…”

  • Heyy Juf Dominique! Ik ben net klaar met een toets! van rekenen! Ik mocht wat voor mezelf doen, Dus ging op je website kijken! Ziet er super leuk en Tof uit! Ga zo door! Liefs Lana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *