Naar buiten…?

Tegenwoordig zitten kinderen vaak binnen, op school, thuis, in het weekend maar ook doordeweeks.
Buitenspelen doen de kinderen van tegenwoordig steeds minder.
Daarom probeer ik regelmatig met de kinderen naar buiten, de natuur in te gaan. Zo ook vorige week vrijdag….

Op 24,25 en 26 januari vond de nationale vogeltelling weer plaats. Hier deden wij aan mee! Heel eerlijk het tellen van vogels heeft niet mijn eerste prioriteit maar samen met de kinderen een middag de natuur in, wel!
Van te voren had ik de ouders van de kinderen op de hoogte gebracht zodat de kinderen niet hun nieuwe kleding aan zouden hebben.

Op vrijdag kwamen de kinderen op school, mochten een verrekijker pakken en gaan zoeken naar de vogels die verstopt had in de klas. Toen ik om 08:30 uur de klas binnen kwam, hadden de kinderen alle vogels gevonden en stonden met de verrekijkers naar buiten te gluren. Het was leuk om te zien dat verschillende kinderen ook hun eigen verrekijkers meegenomen hadden.
De kinderen kregen halverwege de dag de opdracht om op internet op zoek te gaan naar de meest voorkomende vogels in Nederland en wat waren hun kernmerken. Toen we de opdracht bespraken met z’n allen merkte ik al dat de kinderen enthousiaster waren dan ik dacht.

Om 13:00 uur kregen alle kinderen een telformulier, een verrekijker en er werden nog wat schoenen omgewisseld.
We gingen op pad!
Meteen toen we buiten kwamen werden de eerste vogels gespot, we liepen naar een natuurgebied en onderweg zagen we veel vogels. In het natuurgebied hebben we ongeveer 15 minuten vogels gespot en daarna mochten de kinderen vrij spelen.
Lachende gezichtjes, zelfverzonnen spelletjes, hutten bouwen en vooral spelen….

Toen ik alle kinderen weer terug in de rij riep, kreeg ik gemengde reacties. Sommige kinderen wilde nog helemaal niet weg…..

Onderweg naar school gaf ik de kinderen de opdracht flink te stampen want wat een klei/modder aan de schoenen van iedereen.
Eenmaal op school aangekomen trokken alle kinderen hun schoenen voor de deur uit want zo de school in…. nee dat kon echt niet.

Terug in de klas vroeg ik de kinderen wat ze vonden van deze middag.
Alle kinderen waren enthousiast!!!
Reageerde de kinderen positief op het tellen van de vogels, nee
Dat vind ik ook niet belangrijk.
We hebben een middag gespeeld in de natuur en dat is wat ze leuk vinden!!
Daar leren ze van, worden ze vies van en krijgen ze een gezonde kleur van.

Bij deze ook nog even een bericht aan de ouders van kinderen uit andere klassen die dit echt niet normaal vonden….
Ik snap echt wel dat het makkelijker is als uw kind gewoon op school zit, dat merkkleding schoon blijft en dat uw kind na schooltijd met de tablet op de bank neerploft.
Maar hé van een beetje buitenlucht gaan de kinderen niet dood.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *