Affirmeren kan je leren

De laatste tijd hoor je steeds meer over affirmatie. Filmpjes, artikelen en podcasts besteden er aandacht aan. In dit artikel heb ik het over affirmatie in het onderwijs want affirmeren kan je leren.

Allereest wat is affirmeren?
Affirmeren = het bekrachtigen van je eigen gevoel of gedachten door dit steeds te herhalen.
Affirmaties zijn positieve gedachten over jezelf, deze positieve gedachten herhaal je vaak zodat deze in je onderbewustzijn komen. Affirmaties zorgen ervoor dat je positiever in het leven gaat staan en meer in jezelf gaat geloven. Op iedere leeftijd kan je affirmeren leren.

Je kunt positieve zinnen maken om jezelf te motiveren, aan te moedigen of om gewoon lekkerder in je vel te zitten. Daarnaast kan je affirmaties ook gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten. Als je jezelf regelmatig betrapt op negatieve gedachten, twijfelt of onzeker bent, kunnen de affirmaties jou helpen.

Op de basisschool hebben de kinderen een cruciale leeftijd om het geloof in zichzelf te leren. Richting de bovenbouw worden kinderen onzeker, ze gaan zichzelf vergelijken met anderen en gaan relaties met andere kinderen aan of verbreken deze juist. Dan is het belangrijk om affirmeren kan je leren in te zetten.

Hoe zet je affirmaties in op de basisschool?
Vanaf groep 6 is het belangrijk de kinderen te leren hoe ze geloven in zichzelf, positief te denken en te motiveren. De kracht van herhaling is hier belangrijk bij.
De kinderen stellen een doel op waar ze echt in willen geloven, het moet een doel zijn dat echt bij het kind past. Dit doel is dus ook voor iedereen anders. Als de kinderen een doel gesteld hebben dan gaan ze hierbij een positieve zin verzinnen, deze is dus ook weer voor alle kinderen anders.

Door de onderstaande opdrachten met de bovenbouw uit te voeren leren de kinderen geloven in zichzelf.

Leren affirmeren activiteit 1:
Koop een goedkope spiegel bij de Action of Wibra en laat alle kinderen een positieve zin maken voor zichzelf. Iedere zin is dus anders, alle zinnen worden rondom de spiegel geplakt en iedere dag kijken alle kinderen in spiegel en zeggen ze hun eigen zin tegen zichzelf.

Leren affirmeren activiteit 2:
Gebruik de affirmatiekaarten, leg deze allemaal neer en vraag ieder kind er 1 uit te kiezen die bij hem of haar past. Laat de kinderen daarna ook uitleggen waarom deze bij hem of haar past.
De kaarten kan je hier downloaden

Leren affirmeren activiteit 3:
Geef alle kinderen het affirmatie toverdrankje en laat deze invullen. Zo verzinnen de kinderen voor zichzelf positieve zinnen/woorden. Hier kan je het bestand downloadenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *