Een stad of een dorp

De zaakvakken zijn uitermate geschikt om aan te bieden los van de methode. Aardrijkskunde geven aan de hand van de doelen in groep 5. In deze les leren de kinderen het verschil tussen een stad of een dorp.
Wil je weten hoe? Dat lees je in dit artikel.

Doel van de les: de kinderen kennen het verschil tussen een dorp en een stad 
Allereerst heb ik met de kinderen een gesprek gehad over een stad en een dorp. Wat zie je in een stad? Wat zie je in een dorp? Wat zijn de verschillen? Samen met de kinderen heb ik een lijst gemaakt van voorzieningen in een stad en een dorp. 

Theorie:
Een stad is, in tegenstelling tot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur. Het onderscheid tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op grond van de grootte (het aantal inwoners) of het voorzieningenniveau.

Als verwerking hebben de kinderen in groepjes van lego een stad of een dorp gebouwd. Deze hebben we besproken nadat de kinderen helemaal klaar waren. Waarom is hun bouwwerk een stad of waarom een dorp?
Mooi om te zien dat de kinderen aan het einde van de les (of twee lessen) het doel van de les kunnen benoemen.

Een toevoeging op deze les:
Nadat de kinderen hun stad of dorp gebouwd hebben, maken ze een plattegrond en een luchtfoto van hun bouwwerk. Dit samen maakt de hele opdracht compleet.

Stad of een dorp
Stad of een dorp
Stad of een dorp
Een stad met bruggen

Vind je het leuk om meer lessen aardrijkskunde te zien?
Hieronder vind je de links naar de lessen.

In de atlas

Nederland in de atlas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *