Het spel dat kinderen elkaars wereld laat zien

Een klas met kinderen, verschillende persoonlijkheden, verschillende meningen en verschillende normen en waarden. Een ruzie tussen kinderen zit in een klein hoekje. Eigenlijk zou in iedere klas het spel Stars of Empathy in de kast moeten liggen. Het spel dat kinderen elkaars wereld laat zien.

Ik kwam in contact met Loes van Stars of Empathy. Een samenwerking waarbij de expertise van Loes samenkomt in het klaslokaal. Emotionele intelligentie is een onderwerp waar inmiddels al veel informatie over te vinden is maar waar nog weinig materiaal over te vinden is. Wij zijn ons er op school steeds meer van bewust van, de emotionele intelligentie van kinderen. Dit is van invloed op het welzijn van de kinderen en de schoolresultaten. Met dat in ons achterhoofd gaan we het spel spelen. Kijk ook eens op de website van Stars of Empathy voor meer informatie

We gaan spelen!
Het spel Stars of Empathy heb ik als eerst uitgeprobeerd in groep 5. De kinderen kregen het spel en hebben alles klaargelegd, meteen kreeg ik terug dat het lijkt op monopoly. Toen alles op tafel klaar lag heb ik uitgelegd wat de bedoeling was van het spel. De kinderen moesten luisteren naar elkaar en elkaar uit laten praten. We hebben een aantal kaartjes doorgenomen zodat ze wisten wat alles betekende, bij deze leeftijd is dat wel nodig. Het spel is ook gespeeld door groep 8, bij deze leeftijd was het niet nodig om de kaartjes door te nemen.

De kinderen begonnen en speelde het spel ongeveer een half uur. Terwijl ze bezig waren werd er goed naar elkaar geluisterd, emoties werden besproken en de kinderen hadden lol in het spel. Vooral het uitbeelden was leuk maar ook lastig. Hier kwamen ze nog wel eens woorden tegen die ze lastig vonden om uit te proberen maar dat maakt het ook wel erg leuk. De kinderen voelde zich veilig genoeg in het spel om fouten te kunnen maken, dit terwijl ik expres kinderen gekozen had die nog wel eens ruzie hebben. Dit heb ik gedaan om de kinderen juist een kijkje te geven in elkaars wereld(het spel dat kinderen elkaars wereld laat zien). De kinderen deelden hun favoriete herinnering, vroegen zich af bij wie het kaartje zorgzaam hoorde en luisterde een keer echt naar elkaar.

Reacties van kinderen
Hieronder deel ik een aantal reacties van de kinderen die het spel gespeeld hebben, de namen zijn veranderd.

Niels: ik vind Thobias altijd druk maar ik snap nu dat hij dit niet expres doet, zelf vind hij het ook niet altijd leuk.
Kyana: het spel vond ik leuk, ik vond het leuk om mijn favoriete herinnering te vertellen aan anderen.
Mia: ik ken de kinderen met wie ik het spel speelde al 5 jaar maar nu ken ik ze nog een beetje beter.
Thymen: echt een leuk spel, mag ik het de volgende keer weer doen?
Saba: we hebben echt goed naar elkaar geluisterd, dat vind ik soms moeilijk
Simon: ik weet nu dat ik ook wel eens trots mag zijn op mijzelf, ik kan niet goed lezen en rekenen. Mia zegt dat ze trots op mij is dat het probeer, dan ben ik ook trots op mijzelf.

In het begin was het een groepje van 6 kinderen die het spel speelde, omdat deze kinderen zo enthousiast waren wilde meteen de hele klas het spel spelen. Kortom zonder dat de kinderen het door hebben, spelen ze een waardevol spel.

Mijn mening
Allereerst is het voor mij belangrijk dat de kinderen lol hebben als ze een spel spelen. Een mooi element vind ik dat er geen winnen/verliezen in het spel zit dus de kinderen hebben geen competitief doel. De kinderen leren kijken naar zichzelf en kijken naar ander. Door dit spel gaan de kinderen met elkaar in gesprek over het onderliggende gevoel. Je ziet alleen het topje van de ijsberg maar er zit nog veel meer onder water. Tijdens het spelen van dit spel kijken de kinderen bij elkaar onder het wateroppervlak. Hier zien ze soms dingen waar ze zich over verbazen, mooi om te zien. Een aantal collega’s waren ook erg enthousiast en hebben het spel ook meegenomen de klas in. Ik kan met overtuiging zeggen, dit spel is een groot succes.

Vind je het leuk om meer te lezen over mijn samenwerkingen? Klik dan op de link hieronder.
Samenwerkingen

9 thoughts on “Het spel dat kinderen elkaars wereld laat zien

  1. Wat mooi om zo lezen hoe Stars of Empathy in de praktijk gespeeld wordt en wat bijzonder, de reacties van de kinderen! Leuk dat je dit hebt gedeeld Juf Dominique!

    1. Bedankt voor uw reactie. Ontzettend leuk om te lezen dat jullie zowel het spel als het artikel erover zo waarderen.

  2. Stars of empathy is inderdaad een geweldig spel. Wij hebben het thuis en bij de kinderen op school spelen ze het ook. Mooi om te zien, die combinatie van fun en ontwikkeling van vaardigheden bij de kids!

    1. Bedankt voor uw reactie. Fijn om te horen dat meer scholen het spelen, naar mijn idee zou het spel op iedere school gespeeld moeten worden.

  3. Als onlangs gepensioneerd leerkracht in het basisonderwijs heb ik ervaren dat Stars of Empathy op speelse en ontspannen wijze kinderen helpt in hun emotionele ontwikkeling en zelfvertrouwen geeft. Het is een fantastisch spel en gun het ieder kind dat hij/zij op zulk een speelse wijze empathie kan leren ontwikkelen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *